Hva er verdivurdering

Hva er en verdivurdering

Dersom du skal selge en bolig, trenger du også en verdivurdering. Denne fås ved at en eiendomsmegler vurderer boligens kvaliteter og beliggenhet, og basert på dette gir en anslått verdi.

Hva nøyaktig bestemmer boligens verdi, og hvorfor trenger du en verdivurdering? Dette er blant tingene vi skal se nærmere på!

Verdivurdering | En definisjon

Hva er en verdivurdering, egentlig? En verdivurdering går ut på å lage et prisoverslag for en spesifikk eiendom. Dette skal gjøres av en profesjonell eiendomsmegler.

Verdivurderingen baseres på en rekke ulike faktorer, inkludert markedspris og beliggenhet. Det er viktig å huske på at ulike eiendomsmeglere kan gi ulike verdioverslag på én og samme bolig. Derfor kan det være smart å få flere verdivurderinger.

Hva er en e-takst

En e-takst er en enkel form for elektronisk prisvurdering av din bolig som fastsettes ved hjelp av et dataverktøy. I motsetning til en takstvurdering, vil ikke en e-takst eller verdivurdering ta hensyn til teknisk vurdering av boligen.

Opprinnelig ble e-takster benyttet ved refinansiering av boliger. I dag brukes imidlertid e-takst også ved boligsalg eller når verdien på boligen skal fastsettes ved skilsmisse, arveoppgjør eller kausjon.

Det var først i 2014 at meglerbransjen begynte uttestingen av e-taksering. Fra og med 2016 ble e-takst standard innen bransjen. I dag benyttes takseringssystemet hyppig av eiendomsmeglere som skal avgjøre verdien på boliger.

Når trenger man vurdering av bolig

Du har blant annet behov for en verdivurdering når boligen skal selges. Ofte vil vurderingen utgjøre grunnlaget for boligens prisantydning når den legges ut for salg. Det er imidlertid ikke alltid at de to sammenfaller. Også takstvurdering fra takstmann spiller inn.

Det er også nødvendig med en pris på boligen dersom du skal søke om refinansiering av boliglån hos banken. Banken din vil da ta utgangspunkt i den fastsatte verdien når de skal øke lånet.

Faktorer som avgjør boligpris

Det ligger ingen eksakt vitenskap bak verdi vurdering, og det er i stor grad markedsverdien som blir lagt til grunn av eiendomsmegleren. Boligpriser styres av tilbud og etterspørsel, og derfor er det egentlig markedet selv som avgjør boligverdien.

Samtidig er det en rekke andre faktorer som ligger til grunn når verdien på boligen skal fastsettes. Vi kan for eksempel nevne solforhold, beliggenhet, standard, servicetilbud i nærheten, størrelse på tomt og antall soverom.

Det er ofte mulig å øke boligens verdi ved hjelp av tiltak som oppussing og eliminering av feil eller mangler.

  • Markedsverdi
  • Antall soverom
  • Solforhold
  • Tomtestørrelse
  • Beliggenhet
  • Standard
  • Nærliggende servicetilbud og kollektivtransport
  • Utsikt
Hva koster en verdivurdering

Verdivurdering pris kan variere fra eiendomsmegler til eiendomsmegler. Når det er sagt, vil mange eiendomsmeglere tilby gratis vurdering av boligen.

Det er nemlig stor konkurranse eiendomsmeglere imellom, og mange tiltrekker seg boligselgere ved å tilby hyggelige gratistjenester.

Med gratis verdivurdering kan du fint innhente flere tilbud uten at det merkes på økonomien. Dette gir deg mulighet til å oppnå en best mulig boligverdi.

Bestill verdivurdering gratis

En verdivurdering er nødvendig enten du skal refinansiere eller selge boligen. Eiendomsmegleren vil da fastsette boligens verdi basert på mange faktorer, inkludert markedsverdi og beliggenhet.

Med mulighet for gratis verdivurdering er det bare å kontakte ulike eiendomsmeglere og forhøre seg rundt. Få en best mulig pris på boligen!

 

Eiendomsmeglere Oslo

Verdivurdering